Op i højden

10 april 2020 Pia Nielsen
Op i højden

Et lækkert højbed sætter både stilen i haven og giver en ergonomisk arbejdsstilling. Dyrk køkkenhaven i højden med et eller flere højbede i præcis den form, det materiale og det antal, som du foretrækker. Så er der ingen undskyldning længere for ikke at få friske grøntsager fra haven…

Hvad er et højbed?

Højbede er som navnet siger et bed i højden. Der er dog meget stor forskel på, hvor højt et højbed er – og også hvilket materiale, det er lavet af. Du kan få højbede i alle størrelser og materialer, og du kan købe færdige moduler til selv at sætte sammen. 

Ikke kun firkantede…

Du kender de rektangulære højbede, der typisk står med en plæneklippers bredde i køkkenhaven eller på græsplænen. Men der er mange andre former, du kan vælge i mellem: Runde, ovale, trekantede eller dem du selv sammensætter i moduler.

Er du til træ eller metal?

Træmodellerne findes i vedligeholdelsesfrit træ som lærke eller non-wood. Non-wood er egentlig plastik, men det ligner træ og findes i flere naturlige farver.

Du kan også få det i ubehandlet træ, som du selv skal beskytte med maling eller træbeskyttelse. Metalvarianterne findes i blank eller mat – eller med en rusten overflade for et rustikt look. 

Dyrk både grønt og smukt

Højbede behøver ikke nødvendigvis kun være til grøntsager eller krydderurter – de er også velegnede til dyrkning af blomster. Når du dyrker blomster, betyder det, at du har nok til buketter.  

Fordelen ved at dyrke blomster i et bed er, at jorden ofte vil være frostfri. Du kan derfor sætte blomsterløg og i mange tilfælde lade dem overvintre. Og ønsker du alligevel at grave dem op for vinteren, er de nemme at finde i et lukket højbed. Vælg evt. stauderbede, hvis du foretrækker blomster, som du kan høste blomster fra år efter år.

 

Flere nyheder