Værktøj til gulvafslibning

19 februar 2019 Christina Løvfall Hansen
Værktøj til gulvafslibning

Hvis du ikke selv ejer en slibemaskine, kan du leje én i et byggemarked. Du kan selvfølgelig også altid selv investere i én, hvis du regner med, at din afslibning bliver en succes. Til gulvets store flade, skal du bruge en stor bånd- eller valseslibemaskine, slibebånd i forskellige korn fra grov til fin og slibeolie. Olien benyttes til at smøre ud på gulvet, så støv fra afslibningen ikke sætter sig på slibebåndet. Til trappetrin, kanter, hjørner og dørtrin skal du bruge en mindre sliber. Måske har du selv en, der kan bruges, men ellers kan du snakke med udlejeren om, hvad det helt præcis er, du har brug for.

Forberedelser før afslibningen

Før du begynder med at slibe dit gulv, skal du sikre dig, at der ikke stikker søm op, som vil komme i karambolage med slibebåndet, når du sliber hen over dem. Det samme gælder skruer. For at du kan komme til, skal lister og dørtrin fjernes. Hvis gulvet har større skader, kan det også anbefales, at du disse steder skifter gulvet ud, og desuden skal gulvet gøres grundigt rent.
Selv afslibningen
Overordnet set skal du slibe dit trægulv af 3 omgange: En grovslibning med grove slibebånd, en mellemslibning med mindre grove slibebånd og til sidst en finslibning med mindst fine slibebånd. Antal korn på slibebåndet skal varieres alt efter gulvets tilstand, hårdhed og overfladebehandling. Du skal dog altid bevæge slibemaskinen langsomt og tjekke slibepapiret ofte.

Overfladebehandling efter afslibningen

Støvsug grundigt efter afslibningen. Du bør gå i gang med overfladebehandlingen så hurtigt som muligt for at undgå skader på gulvet. Overfladebehandlingen beskytter dit gulv og gør det nemmere at holde rent. Gulvfladen skal være pæn, jævn og uden slibeovergange. Desuden må der ikke være spor af den gamle overfladebehandling.
Som forbehandling skal du foretage en ludbehandling, som vil hæmme træets naturlige gulning. Dernæst kan du foretage en anden form for overfladebehandling, da ludbehandlingen ikke kan stå alene. Den bedste løsning er lak, da et lakeret gulv er nemt at holde rent, slidstærkt og ser flot ud. Du kan dog også vælge enten olie- eller sæbebehandling. De kræver dog begge en del hyppigere og grundigere vedligeholdelse for at holde sig pæne.

 

Eller kontakt professionelle fagfolk

 

Flere nyheder